Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Iskolai események

2022-23. tanév

Bozsik focikupa

November 30-án a másodikos fiúk Bozsik Focikupán voltak a Bajai Szentistváni Általános Iskolában az I. korcsoportban. Három győzelem és egy döntetlen mérkőzés született. Szívből gratulálunk Sibalin Borisznak, Braun Dánielnek, Szántó Dávidnak, Gyuricza Donátnak és Fekete Tamásnak!

Bácska mesél

Idén is megrendezésre került a Türr István Múzeum által életre keltett Bácska mesél c. mesemondó verseny. A négy korosztályban hirdetett versenyre nem csak Bajáról, hanem a határon túlról is érkeztek mesemondók. Iskolánkat hat tanuló képviselte, Gróf Simon (1. osztály), Bartyik Bianka (2. osztály), Goda Bíborka, Nagy Milda (3. osztály), Kontra Kristóf, Tihanyi Hédi (5. osztály). A helyi hagyományokra, az örökségvédelemre, valamint az élőszavas mesemondás örömére építő versenyen nagy örömünkre két tanulónk is díjazott lett. Gróf Simon különdíjat kapott, Tihanyi Hédi pedig az I. díjat szerezte meg a versenyen. Gratulálunk nekik és a felkészítőnek, Takácsné Dávid Zsuzsannának! Köszönjük a szülők támogatását, segítségét! Nagyon büszkék vagyunk!
📷: Tihanyi Tamás

Mesemondó verseny

A múlt hét szerdán megrendezett iskolai mesemondó verseny sok szép és emlékezetes pillanatot hozott a mesemondóknak és a hallgató közönségnek is. Csaknem harminc tanítványunk színvonalas előadása közül mindkét korcsoportban két tanulónk képviseli majd iskolánkat a városi fordulóban. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és a többi résztvevőnek is!

📷: Tihanyi Tamás

A helyezettek:
1-2. osztály:
I. Bartyik Bianka 2. o.
II. Gróf Simon 1. o.
III. Tihanyi Gerda 2. o.
 
3-4. osztály:
I. Goda Bíborka 3. o.
II. Nagy Milda 3. o.
III. Pittenauer Anna 4. o.

Mesedoboz

Mire is jó egy cipősdoboz? Például mesélésre. A harmadik osztályosok A magyar népmese napját követően kapták ki feladatul, hogy tanuljanak meg egy magyar népmesét és készítsenek hozzá mesedobozt. A megvalósítás otthon zajlott, s természetesen a szülők, nagyszülők is segíthettek. Nagyon szép alkotások születtek. Valamelyik azért volt különleges, mert a gyermek egyedül készítette, valamelyik azért, mert közösségi, családi alkotás lett. Mindegyikből árad az egyediség, a kreativitás és az alkotás öröme. Pénteken, október 28-án, pedig mesenapot tartottak. Körbe ültek, s mindenki elmondta a meséjét a mesedoboz segítségével. A dobozok, akár a mankók, segítették, támogatták a mesélést. A mesemondók a mesét saját szavaikkal adták vissza, fontos szempont volt, hogy ne tanulják meg szóról szóra, hanem szabadon, úgy ahogy régen mesélhettek, fejből, egyéni stílusban, ahogyan nagyszüleink tették.
📷: Molnár Dóra

Terményhálaadás

Meghitt eseményre gyülekeztek október 18-án, kedd délelőtt a felsővárosi Szent Balázs Katolikus Általános Iskola tanulói: miközben hálát adtak a beérett termésért, csatlakoztak az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért mozgalomhoz is.
📷: Kelemen Áron

Floorball diákolimpia

Remek hangulatban zajlott le iskolánkban a III. korcsoportos floorball diákolimpia körzeti döntője. Örömmel gratulálunk mind a fiú-, mind a lánycsapatunknak, mert első helyezettként mindkét csoport megmutathatja tudását majd a megyei döntőben is!

📷: Molnár Dóra

Végeredmény:
Lányok
1. Szent Balázs
2. Borota
3. Bácsalmás
 
Fiúk
1. Szent Balázs
2. Borota
3. Rém
4. Bácsalmás

Családi nap

Egy vidám, jó hangulatban telt közös délutánt töltöttek együtt gyermekek, szülők, pedagógusok a Bajai Szent József Plébánia által szervezett Családi Napon szeptember 23-án, pénteken. A szépen felújított templomkert megtelt élettel, nevetéssel, népzenével, tánccal, ételek jó illatával. Csorba Dávid iskolalelkészünk szervezésében először a sükösdi tamburás diákok koncertjét hallgathattuk meg, majd egy fergeteges táncház következett a Danubia Népzene-néptánc Tagozat segítségével. A későbbiekben a kicsiket ugrálóvár, a nagyobbakat interaktív rendőrségi előadás, borkóstoló, egészségügyi szűrés várta. Az osztályközösségek eközben együtt főztek-sütöttek. Mind a gyerekek, mind a felnőttek jól érezték magukat, reméljük, hagyományteremtő lesz ez a rendezvény!

Szakmai nap

2022. szeptember 20.

Táskaáldás

Az intézmény huszonkét elsős kisiskolással kezdte meg a tanévet.

Tanévnyitó

„Ahogyan ma tanítunk, olyan lesz a holnap.”
/Szent-Györgyi Albert/
Az ünnepélyes tanévnyitó szentmisénk után ezzel a fenti gondolattal kezdte meg a 2022/2023-as tanévet Biró Györgyi Anna, igazgatónő. A templomkertben családias hangulatban gyűltek össze kicsik és nagyok, szülők, testvérek, pedagógusok. Az alsós tanulók kedves versmondása után immáron hagyományos ceremóniánk következett, amikor az elsős kisdiákokat egy díszített kapun át indították útjára a családok. A megható pillanatok, ölelések után átléptek az iskola "küszöbén". Sok örömet, áldást és élménydús tanulást kívánunk nekik és minden diákunknak erre a tanévre!
📷: Molnár Dóra és Tihanyi Tamás

2021-22. tanév

Erdélyben

"Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem inkább arról, amit közben átélünk." (Nicholas Sparks)
Iskolánk egy kis csapata a "Határtalanul" program keretében Erdélyben járt, ahol ellátogattak sok-sok neves és érdekes helyszínre. Csak néhány megálló a teljesség igénye nélkül: Segesvár, Gyergyóújfalu, Korond, Székelyudvarhely, Brassó, Csíksomlyó, Békás-szoros, Gyilkos-tó, Marosvásárhely, Kolozsvár. Varázslatos tájak, jó hangulat és remek csapat jellemezte ezt a pár napot.

Évzáró

Te Deum – évzáró szentmise és az évzáró pillanatai
Fotók: Tihanyi Tamás
"Minden dolgotok szeretetben történjen!"
(1. Korintus 16:14)

Ballagás

Ballagás.
De ennél jóval több: igazi meghitt, szeretetteljes, különleges ünnep részesei lehettünk. Szép volt a szemnek, a fülnek, a léleknek.
Búcsúzó diákjainknak ehhez hasonló, gazdagon áldott életet kívánunk!
Szeretettel: a “szentbalázsosok”

„Áldjon,
áldjon meg Isten
a benne való bizalom erejével,
az egyszerűséggel megelégedő emberséggel,
a hétköznapok igazi csodáival,
s az ünnep teljes ragyogásával!”
Varga Gyöngyi: Áldáskönyv