Szent Balázs

logo

Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Iskolai események

2022-23. tanév

Évzáró – 2023.06.23.

Rendhagyó helyszínen és módon tartotta iskolánk a tanév utolsó közös ünnepét. A nagy forróság miatt a tornaterem adott helyet először a Te Deumnak, az évzáró szentmisének, majd a tanévzáró ünnepségnek és a kitűnő bizonyítványok, díjak átadásának.
Kicsik és nagyok búcsúztak el a nyugdíjba vonuló Mojzes Jánosnétől, iskolánk Márti nénijétől, köszönjük több évtizedes munkáját!
Az ünnep végén Biró Györgyi Anna igazgatónő zárta le a 2022/2023-as tanévet, s a napszemüvegek közös felhúzásával indult mókásan a vakáció. Jó pihenést, sok szép élményt kívánunk diákjainknak a nyári szünetre!
📷: Tihanyi Tamás

Ballagás – 2023.06.16.

„Visz a hajó, ringat a tenger,
elnyúlok a fedélzeten.
Ez a kékség, amiben úszunk,
tán a mennyország idelenn.
…könnyű vagyok s a könnyű lélek
könnyűnek érzi a jövőt,
minden gyötrelmét elfelejti
a megváltó szépség előtt.”
(részlet)
A szombati ballagási ünnepélyünkön a fenti vers – Szabó Lőrinc: Tengeren c. műve – is elhangzott, ahol fő motívumként a hajó, az utazás szerepelt. Kis papírhajók kísérték tanulóinkat és osztályfőnöküket, Ispánné Csóka Gabriellát, apró palackokban kaptak útravalót a hetedikesektől, s a díszítés is ezt a hangulatot erősítette. A nyolcadikos diákok mellett még két hatodikos tanuló is elbúcsúzott intézményünktől.
Csorba Dávid iskolalelkész áldása mellett a harmadikosok kórusa szólalt meg. Ballagóinktól búcsúztak a kisebb testvérek és a hetedikesek is. A nyolcadikosok a búcsúbeszédek mellé még egy közös dallal is készültek. Ezután Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője mondott beszédet, melyben megemlítette, hogy a ballagó diákok az általános iskolától nemcsak ismereteket kaptak, hanem lelki útravalót is, ami erős támasz lehet mindenkor az elkövetkezendő esztendőkben. Biró Györgyi Anna igazgatónő beszédében többek közt egy bibliai üzenetet adott át a tanulóknak: „Legyetek kitartóak és szilárdak, ne fáradjatok el, mert munkátoknak lesz gyümölcse, ha meg nem lankadtok!”
Az ünnepség végén díjak átadása következett, majd a szülők, barátok adták át virágjaikat, ajándékaikat.
📷: Tihanyi Tamás

Nyílt napok – 2023.04.25-26.

Április 25-én és 26-án vendégek érkeztek hozzánk: érdeklődő szülők és nagyszülők nézhették meg, hogyan is zajlanak nálunk a tanórák. A kisdiákok izgatottan és lelkesen várták őket, örömmel mutatták meg tudásukat a különféle játékos megoldások, kooperatív módszerek segítségével.
Ezek a nyílt napok segítenek betekintést nyerni a tanítás-tanulás,a felfedeztetés, a közös élmények világába. Köszönjük a részvételt!
📷: Molnár Dóra

Floorball-versenyek — 2023.04.04. & 2023.04.23.

Tornacsarnokunk két áprilisi délután is zengett a lelkes szurkolástól: alsós és felsős iskolai floorballversenyen küzdöttek egymással diákjaink. A kis elsősöktől a már országos döntőkön részt vett tapasztalt nagyokig minden korosztály képviseltette magát. Köszönjük az aktív részvételt, a helyezetteknek gratulálunk, különösen a két első helyezett csapatnak:

Alsósoknál I. helyezett:
X Messz FC (3. osztály)
(Maródi Balázs, Szalai-Fejes Botond, Horváth Károly Noel, Farkas Illés, Márics Mirkó)
Felsősöknél I. helyezett:
Floorball Bajnokok (6. osztály)
(Geiger Zétény, Farkas Ábel, Janotka Ádám, Till Mátyás)

Április 13.

Április 4.

Nyílt napok – 2023.03.28-29.

Március 28-án és 29-én nyílt napot tartott iskolánk azon érdeklődő óvodásoknak és szüleiknek, akik iskolaválasztás előtt állnak. Két nap alatt hat órát tekinthettek meg a vendégek. Legtöbben gyermekeikkel együtt érkeztek, de néhány családnál csak a szülők ültek be egy-egy tanórára. A két leendő osztálytanító (Kupszáné Ozvald Katalin és Győrfi Krisztina) mellett Bánhidi Károly mutatott be egy angolórát és Nagyné Bernschütz Judit egy testnevelésórát. Kati néni a negyedikesekkel Berg Judit: Rumini című könyvének fejezeteit dolgozta fel két alkalommal, ahol a szülők megláthatták többek közt, hogy hányféleképpen lehet a gyerekeket az igényes, választékos beszédre tanítani szinte észrevétlenül. Az ovisok is lelkesen bekapcsolódhattak a mese rejtelmeibe. Kriszti néni egy matematikaórát mutatott meg az érdeklődőknek, ahol az alakzatok világába tudtak a kicsik is játékosan bekapcsolódni, majd másnap egy mesebeli csodamadarat alkottak a negyedikes diákok rajzórán képkiegészítéssel, amelyben szintén részt vettek az óvodás gyerekek is.
Köszönjük az érdeklődést!
📷: Molnár Dóra

Szavalóverseny – 2023.03.22.

„Anyám, az álmok nem hazudnak;
Takarjon bár a szemfödél:
Dicső neve költő-fiadnak.
Anyám, soká, örökkön él.”
(Petőfi Sándor: Jövendölés)
 
Iskolánkban megtartottuk a Weöres Sándor szavalóverseny helyi fordulóját az alsósok és felsősök körében. Az idén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve Petőfitől vagy Petőfiről lehetett választani műveket. A diákjaink ügyesen felkészültek, gratulálunk a résztvevőknek, a felkészítőknek és természetesen a díjazottaknak is!
1-2. osztály
I. helyezett Szabó Kevin 2. o.
II. helyezett Jani Veronika 1. o.
III. helyezett Gróf Simon 1. o.
Különdíj: Gál Maja 2. o.
3-4. osztály:
I. helyezett Goda Bíborka 3. o.
II. helyezett Kontra Szonja 3. o.
III. helyezett Pittenauer Anna 4. o.
Különdíj: Sági Maja 3. o.; Győrfi Nátán 4. o.
Felsősök:
I. helyezett Nagy Flóra 5. o.
II. helyezett Tihanyi Hédi 5. o.
III. helyezett Kontra Kristóf 5. o.
Különdíj: Nincsics Kata 5. o.; Erdei Ottó 5. o.
 

A víz világnapja – 2023.03.22.

Március 22-én, a víz világnapján a gyerekek és felnőttek többsége kék színt öltött magára, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre, ezen belül is a vizek védelmére. Különböző alkotások készültek, többféle tantárgyi megközelítésből is tanultak, hallottak új, fontos információkat, összefüggéseket diákjaink.
📷: Molnár Dóra

Petőfi 200 – 2023.03.10.

„Petőfi él, de nem volt soha rab!”
Március 10-én pénteken emlékeztünk meg iskolánkban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról, valamint az 1848. március 15-i forradalomról és szabadságharcról. Az alsó tagozatos gyermekeink közel ötvenen, tánccal, dalban elevenítették fel az eseményeket, s emlékeztek meg az egyik legismertebb, legnagyobb költőnkről.
📷: Molnár Dóra

A teljes ünnepi  műsor megtekinthető itt:

Tavaszcsalogató ovisuli – 2023.03.09.

Az OVISULI rendezvényünk utolsó állomásához ért a héten: az érdeklődők negyedik alkalommal látogathatták meg iskolánkat, hogy picit belelessenek, milyen is az élet a „SzentBalázsban”.
Legtöbb látogatónak már ismerősek voltak a leendő elsős tanítók: Győrfi Krisztina és Kupszáné Ozvald Katalin. A köszöntések után ismét egy meseelőadást nézhettek meg a kicsik: a negyedikes tanulók egy kedves tavaszi történetet adtak elő, élmény volt nézni, hallgatni őket! A nagy diákjaink – ahogy mindegyik OVISULI alkalommal – most is segítették, terelgették az óvodásokat, kísérték őket mindegyik helyszínre. A mese után egy tavaszi állomás következett, ahol Jankó Tibor hitoktatónk közreműködésével egy vidám Pitypang-dalt énekeltek kicsik és nagyok. Itt kapták meg a negyedikesek által készített mesebeli kis madárkákat is ajándékul, amit nagy örömmel „röptettek” az ujjukon. Végül Nagyné Bernschütz Judit kollégánk által kitalált kalandpályán vehettek részt a tornateremben, ahol kisebb csoportokban felnőtt- és diáksegítőkkel együtt járhatták végig a sporthelyszíneket: trambulin, babzsákok dobása, kötélen hintázás, akadálypályák várták a gyerekeket. Mivel ez volt az utolsó ilyen találkozásunk az ovisokkal, így a program végén kis ajándékokkal búcsúztunk el tőlük, s a megérdemelt evés-ivás zárta az estét az ebédlőben.
Köszönjük az érdeklődést!
📷: Molnár Dóra

Farsang – 2023.02.18.

Pénteken a legtöbben délutánra öltötték magukra a farsangi ruháikat, de már reggeltől izgatott álarcosok, jelmezesek bukkantak elő iskolánk folyosóin, termeiben. A vidám kavalkád mosolyt csalt sokunk arcára, mert ötletességben, kreativitásban idén sem volt hiány: Elvis Presley, ügynök, dalmata, pompomlány, DJ, bébi Yoda, madarász, őzike, naprendszer, Julius Ceasar, szellem-szellemirtó, Túró Rudi, öttusázó, Pinterest, denevér, arab lány, dinó, állatgondozó, LEGO emberke, az iskola rabja — hogy csak néhányat említsünk. A farsangi délutánon közösen báloztak iskolánk diákjai, először bemutatkoztak a jelmezesek, majd a hatodikos lányok készültek egy kis zenés pompomlány műsorral. Ezután a közös bálozás, tánc és a büfé finomságainak elfogyasztása következett. Köszönjük a szülőknek a temérdek fantáziadús maskarát és a büfében a sok jó falatot!
📷: Molnár Dóra