Szent Balázs

logo

Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Óvodai események

2022-23. nevelési év

Anya-nap

„Legyen ez a szép nap,
az örök hála napja,
hiszen minden gyermek az életét kapja,
s rajta keresztül egy csodás, új világot.
Legyen minden anya ezért szívből áldott!”
/Aranyosi Ervin/

Apa-nap

Egy játékos délután apával
Fotó: Kristó Luca, Molnár Dóra

Utolsó babusgató

Vidám hangulatban telt az idei nevelési évünk utolsó Babusgató foglalkozása. Ősztől várunk ismét mindenkit nagy-nagy szeretettel óvodánkba, amikor folytatjuk foglalkozásainkat. Fotók: Molnár Dóra

A víz világnapja

Víz világnapja alkalmából ezen a héten különösen, a víz fontosságára, értékére hívtuk fel a gyermekek figyelemét. Vízhez kapcsolódó programokkal, feladatokkal láttuk el őket. Látogatást tettünk az Aduvízig, Deák Ferenc zsilipjénél található bemutatóterembe, ahol többnyire kísérletezést folytattak a gyermekek, majd a múzeumba is betekintést nyerhettünk. A városi gyerekkönyvtárban is a vízhez kapcsolódott a téma. Környezettudatos magatartás kialakítása került a középpontba. Víz az élet egyik lételeme! Vigyáznunk kell tisztaságára, óvnunk kell, és takarékoskodnunk. Ezt változatos tevékenységeken keresztül gyakoroltuk óvodánkban.

Március 15.

„Trombita harsog, dob pereg!” A Szent Balázs Katolikus Óvoda gyermekeivel is megemlékeztünk nemzeti ünnepünkről, Március 15- ről. A héten sokféle tevékenység keretében idéztük fel a történelmi eseményeket. Célunk a hazaszeretet, a magyarságtudat erősítése, melyet játékkal, tánccal, dalokkal, verssel változatos kézműves tevékenységgel segítettük elő.

Könyvtárlátogatás

A Városi Könyvtárba látogattunk el, ahol a farsangi szokásokról és a busójárás történetéről tartott előadás után egy rövid mesét is meghallgathattunk. Ezt követően busó maszkot készíthettek a gyerekek.

Farsang

„Maskarások bolondok, rázzátok a kolompot! Takarodjon el a tél, örvendezzen aki él.”
A Szent Balázs Katolikus Óvodában is elbúcsúztattuk a telet egy vidám farsangi mulatság keretében.

Babusgató 3.

Negyedik alkalommal tartottunk Babusgató foglalkozást óvodánkban. Ölbéli játékokkal, zene- és ritmusgyakorlatokkal, mesével vártuk a kicsiket és testvéreiket egyaránt.

Irányok tanulása

A sikeres iskolai tanuláshoz szükséges képességek megszilárdításához, a nagycsoportosainkkal az irányokat gyakoroltuk. Mindezt több tevékenységen, játékon, és egy mozgásos pályán keresztül. Ezek segítik a gyermeknél a jobb-bal irány saját testen való felismerését, illetve az irányok térben való tudatosítását. Majd miután ezeket térben begyakoroltuk, utána síkban is próbáltuk alkalmazni az ismereteket.

Három királyok

Január 6-án Jézus Krisztus megjelenésére emlékezik egyházunk. Vízkeresztkor a napkeleti bölcsek látogatták meg a kisded Jézust. Erre emlékezve óvodánk lelki vezetője, Csorba Dávid atya megszentelte óvodánkat és megáldotta a három királyok nevében adott ajándékokat is, melyeket a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

Adventi gyertyagyújtás

Óvodánk adventi koszorúján is fellobbant a 4. gyertyaláng. A szeretet gyertyájának fényét vendégeinkkel is megoszthattuk, akik a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek hozzánk. Óvodásunk nagypapája, Sárközi János, és Horváth Katalin gyönyörű hangszeres játéka igazi meleg, karácsonyi hangulatot varázsolt a mai napon közénk. A gyermekeink nagy örömmel kapcsolódtak be a közös kis műsorba.

Miklós püspök látogatása

Szent Miklós püspök legendája szerint a myrai püspök az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett egy szegény özvegyember ablakába, aki a lányait megfelelő hozomány hiányában nem tudta férjhez adni. Így segített a szegény család életén. Ennek emlékére minden évben ellátogat hozzánk Miklós püspök, akit az idei évben is gyermekeink megajándékoztak versekkel és dalokkal. Ő pedig viszonzásként ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek! Jó volt látni a kicsinyek arcán a csodálkozást és a boldogságot, ahogy közel kerültek lélekben is a jóságos Miklós püspökhöz!

Adománygyűjtés

„Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” /Péld 3,27/
December 1-jén útjára indítottuk az AXIÁL Kft. GPS csoportjának segítségével azt az összegyűjtött adományt, amelynek a gyűjtését Szent Erzsébet napján kezdtünk meg. Gyermekek, szülők, óvodánk és iskolánk dolgozói nagyon nagy lelkesedéssel gyűjtötték össze a csángó (nagypataki) gyermekek, rászoruló családok részére a tartós élelmiszert, ruhaneműt, édességet, játékot, mesekönyvet. Kívánjuk, hogy ugyanolyan nagy szeretettel fogadják, mint amilyen nagy szeretettel ajánlottuk fel, illetve ajánlotta fel némelyik gyermekünk akár a saját játékát is.

A helyes fogmosás

November 30-án óvodánk egyik csoportjának vendége volt Kaposvári Máté óvodásunk édesanyja. Kaposváriné Józsa Judit klinikai fogászati higiénikus, a gyermekeknek a helyes fogmosás technikájáról tartott érdekes bemutatót. Az elektromos fogkefe helyes használatát is bemutatta és ki is próbálhatták a gyermekek azt. Hasznos tanácsokkal, fogkrémekkel, színezőkkel, fogmosási naplókkal is megajándékozott bennünket Judit, aki hamarosan a többi óvodás csoportunkat is felkeresi majd.

Gyermektánc foglalkozás

November 15-én második alkalommal került sor óvodai gyermektánc foglalkozásra óvodánkban, melyen a nagycsoportos óvodásaink nagy lelkesedéssel vettek részt. Célunk, hogy a gyermekek jobban megismerjék a hagyományos népi énekes gyermekjátékokat, fejlődjön mozgáskultúrájuk, szívesen énekeljenek, alakuljon a közösséghez való pozitív viszonyuk. A foglalkozásokat az „Így tedd rá!”-módszer alapján tervezzük, melyre heti rendszerességgel kerül sor az óvodánkba járó gyermekek nagy örömére.

Babusgató 2.

Második alkalommal tartottunk Babusgató foglalkozást óvodánkban az érdeklődő szülőknek és kisgyermekeknek. A jó hangulatú délutánon mondókákkal, ölbéli játékokkal, mesével ismerkedhettek mindazok, akik ellátogattak hozzánk. A következő alkalmat 2022. november 30-án tartjuk 16.30 órakor. Szeretettel várjuk ismét az érdeklődőket.
📷: Molnár Dóra

Szent Márton napja

A Szent Balázs Katolikus Óvodában a héten megemlékeztünk Szent Mártonról, kinek példás élete utat mutathat nekünk is. Felelevenítettük a szent életét. Lámpást készítettünk a gyerekekkel, Szent Márton naphoz kapcsolódóan liba formájú süteményt sütöttünk együtt, a különböző fejlesztő játékaink is ehhez kapcsolódtak. Változatos technikákat alkalmazva dolgoztuk fel a hét témáját, melyet a jövő héten tovább folytatunk. A gyermekek lelkesen várják már a közös felvonulásunkat az iskolásokkal együtt, hírdetve a fény győzelmét a sötétség felett.
📷: Molnár Dóra

Babusgató

Október 12-én újból megrendezésre került a Babusgató foglalkozás, melyre a bölcsődés korú kisgyermekeket és szüleiket vártuk. Itt ölbéli játékokkal, mondókákkal, dalocskákkal ismerkedhettek meg a családok, melyekkel az anya-gyerek kapcsolatot is mélyíthetik a benne játszók. A játékos foglalkozást követően, kötetlen beszélgetésre került sor az óvodában dolgozó óvodapedagógusok, szülők közt.

Állatok világnapja

„Az állatok alapvető rendeltetése, hogy dicsőítsék Istent.” (Ézs 43, 20; Zsolt 148, 10)
Az Állatok világnapját Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük. Így óvodánkban egész héten minden tevékenységi területünkben megjelennek az állatok. Vendégeink is érkeztek: Kammermann Péter tájegységi fővadász Lujzával a németvizslával és Szemessel a magyarvizsla-szerű vadászkutyával.
A Csiga-Biga Alapítványtól Rajczi Dóra Dióval, a terápiás kutyával érkezett. Szó esett a felelős állattartásról, az állatok segítő munkájáról is. A gyerekek nagy örömmel fogadták a kutyusokat.
📷: Molnár Dóra

Mihály-napi terményhálaadó

„Az Úr megad minden jót, földünk is meghozza termését” (Zsolt. 85, 13)
A Szent Balázs Katolikus Óvodában Mihály-naphoz kapcsolódóan terményhálaadó ünnepséget rendeztünk. Témahetünk befejezéseként József atya megáldotta a szép terményasztalunkat. A gyerekeknek lehetősége volt kipróbálni a szőlő darálását, préselését és kóstolhatták a friss szőlőlevet is. A program zárásaként vidám, szüreti mulatságon táncolhattak, melyhez a zenét a Danubia AMI zenészei biztosították.
📷: Molnár Dóra

Évnyitó

A Szent Balázs Katolikus Óvodában is megkezdődött a 2022/2023-as nevelési év. A szeptember hónap szokás szerint a kicsik befogadásával és a nagyobbak visszafogadásával indult. Az új kiscsoportosaink is örömmel ismerkedtek meg a montessori játékainkkal valamint óvodai udvarunk fejlesztő játékaival.
📷: Molnár Dóra