Szent Balázs

logo

Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Óvodai események

2022-23. nevelési év

Kirándulás

Az idei évben ismét egy tartalmas, örömteli kirándulással gazdagodhattunk. Óvodásaink már nagyon várták, hogy megérkezzen a bajai PiriPonty városi kisvonat, mely elvitt minket a Margaréta Szabadidőparkba. Itt már vártak minket a kedves házigazdák. Köszönjük a lehetőséget, hogy csoportjainkkal egy izgalmas, kalandokkal teli délelőttöt tölthettünk el a rendezett, biztonságos környezetben!

Búcsúzó

Meghitt ünnepség keretében búcsúztattuk óvodánkban az iskolába induló nagycsoportosokat. A gyerekek színvonalas mesedramatizálással, dalos néptánccal és versekkel búcsúztak az óvónéniktől, dajka néniktől és társaiktól. Minden búcsúzó gyermek oklevelet vehetett át óvónénijeitől, kiemelve különleges, jó tulajdonságait. Végül Dávid atya áldásával engedtük útjukra őket. Az ünnepség végén meglepetésként tortával vendégeltük meg őket.

Anya-nap

„Legyen ez a szép nap,
az örök hála napja,
hiszen minden gyermek az életét kapja,
s rajta keresztül egy csodás, új világot.
Legyen minden anya ezért szívből áldott!”
/Aranyosi Ervin/

Apa-nap

Egy játékos délután apával
Fotó: Kristó Luca, Molnár Dóra

Utolsó babusgató

Vidám hangulatban telt az idei nevelési évünk utolsó Babusgató foglalkozása. Ősztől várunk ismét mindenkit nagy-nagy szeretettel óvodánkba, amikor folytatjuk foglalkozásainkat. Fotók: Molnár Dóra

A víz világnapja

Víz világnapja alkalmából ezen a héten különösen, a víz fontosságára, értékére hívtuk fel a gyermekek figyelemét. Vízhez kapcsolódó programokkal, feladatokkal láttuk el őket. Látogatást tettünk az Aduvízig, Deák Ferenc zsilipjénél található bemutatóterembe, ahol többnyire kísérletezést folytattak a gyermekek, majd a múzeumba is betekintést nyerhettünk. A városi gyerekkönyvtárban is a vízhez kapcsolódott a téma. Környezettudatos magatartás kialakítása került a középpontba. Víz az élet egyik lételeme! Vigyáznunk kell tisztaságára, óvnunk kell, és takarékoskodnunk. Ezt változatos tevékenységeken keresztül gyakoroltuk óvodánkban.

Március 15.

„Trombita harsog, dob pereg!” A Szent Balázs Katolikus Óvoda gyermekeivel is megemlékeztünk nemzeti ünnepünkről, Március 15- ről. A héten sokféle tevékenység keretében idéztük fel a történelmi eseményeket. Célunk a hazaszeretet, a magyarságtudat erősítése, melyet játékkal, tánccal, dalokkal, verssel változatos kézműves tevékenységgel segítettük elő.

Könyvtárlátogatás

A Városi Könyvtárba látogattunk el, ahol a farsangi szokásokról és a busójárás történetéről tartott előadás után egy rövid mesét is meghallgathattunk. Ezt követően busó maszkot készíthettek a gyerekek.

Farsang

„Maskarások bolondok, rázzátok a kolompot! Takarodjon el a tél, örvendezzen aki él.”
A Szent Balázs Katolikus Óvodában is elbúcsúztattuk a telet egy vidám farsangi mulatság keretében.

Babusgató 3.

Negyedik alkalommal tartottunk Babusgató foglalkozást óvodánkban. Ölbéli játékokkal, zene- és ritmusgyakorlatokkal, mesével vártuk a kicsiket és testvéreiket egyaránt.

Irányok tanulása

A sikeres iskolai tanuláshoz szükséges képességek megszilárdításához, a nagycsoportosainkkal az irányokat gyakoroltuk. Mindezt több tevékenységen, játékon, és egy mozgásos pályán keresztül. Ezek segítik a gyermeknél a jobb-bal irány saját testen való felismerését, illetve az irányok térben való tudatosítását. Majd miután ezeket térben begyakoroltuk, utána síkban is próbáltuk alkalmazni az ismereteket.

Három királyok

Január 6-án Jézus Krisztus megjelenésére emlékezik egyházunk. Vízkeresztkor a napkeleti bölcsek látogatták meg a kisded Jézust. Erre emlékezve óvodánk lelki vezetője, Csorba Dávid atya megszentelte óvodánkat és megáldotta a három királyok nevében adott ajándékokat is, melyeket a gyerekek nagy örömmel fogadtak.

Adventi gyertyagyújtás

Óvodánk adventi koszorúján is fellobbant a 4. gyertyaláng. A szeretet gyertyájának fényét vendégeinkkel is megoszthattuk, akik a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek hozzánk. Óvodásunk nagypapája, Sárközi János, és Horváth Katalin gyönyörű hangszeres játéka igazi meleg, karácsonyi hangulatot varázsolt a mai napon közénk. A gyermekeink nagy örömmel kapcsolódtak be a közös kis műsorba.

Miklós püspök látogatása

Szent Miklós püspök legendája szerint a myrai püspök az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt tett egy szegény özvegyember ablakába, aki a lányait megfelelő hozomány hiányában nem tudta férjhez adni. Így segített a szegény család életén. Ennek emlékére minden évben ellátogat hozzánk Miklós püspök, akit az idei évben is gyermekeink megajándékoztak versekkel és dalokkal. Ő pedig viszonzásként ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek! Jó volt látni a kicsinyek arcán a csodálkozást és a boldogságot, ahogy közel kerültek lélekben is a jóságos Miklós püspökhöz!

Adománygyűjtés

„Ne késs jót tenni a rászorulóval, ha módodban van, hogy megtedd!” /Péld 3,27/
December 1-jén útjára indítottuk az AXIÁL Kft. GPS csoportjának segítségével azt az összegyűjtött adományt, amelynek a gyűjtését Szent Erzsébet napján kezdtünk meg. Gyermekek, szülők, óvodánk és iskolánk dolgozói nagyon nagy lelkesedéssel gyűjtötték össze a csángó (nagypataki) gyermekek, rászoruló családok részére a tartós élelmiszert, ruhaneműt, édességet, játékot, mesekönyvet. Kívánjuk, hogy ugyanolyan nagy szeretettel fogadják, mint amilyen nagy szeretettel ajánlottuk fel, illetve ajánlotta fel némelyik gyermekünk akár a saját játékát is.

A helyes fogmosás

November 30-án óvodánk egyik csoportjának vendége volt Kaposvári Máté óvodásunk édesanyja. Kaposváriné Józsa Judit klinikai fogászati higiénikus, a gyermekeknek a helyes fogmosás technikájáról tartott érdekes bemutatót. Az elektromos fogkefe helyes használatát is bemutatta és ki is próbálhatták a gyermekek azt. Hasznos tanácsokkal, fogkrémekkel, színezőkkel, fogmosási naplókkal is megajándékozott bennünket Judit, aki hamarosan a többi óvodás csoportunkat is felkeresi majd.

Gyermektánc foglalkozás

November 15-én második alkalommal került sor óvodai gyermektánc foglalkozásra óvodánkban, melyen a nagycsoportos óvodásaink nagy lelkesedéssel vettek részt. Célunk, hogy a gyermekek jobban megismerjék a hagyományos népi énekes gyermekjátékokat, fejlődjön mozgáskultúrájuk, szívesen énekeljenek, alakuljon a közösséghez való pozitív viszonyuk. A foglalkozásokat az „Így tedd rá!”-módszer alapján tervezzük, melyre heti rendszerességgel kerül sor az óvodánkba járó gyermekek nagy örömére.

Babusgató 2.

Második alkalommal tartottunk Babusgató foglalkozást óvodánkban az érdeklődő szülőknek és kisgyermekeknek. A jó hangulatú délutánon mondókákkal, ölbéli játékokkal, mesével ismerkedhettek mindazok, akik ellátogattak hozzánk. A következő alkalmat 2022. november 30-án tartjuk 16.30 órakor. Szeretettel várjuk ismét az érdeklődőket.
📷: Molnár Dóra

Szent Márton napja

A Szent Balázs Katolikus Óvodában a héten megemlékeztünk Szent Mártonról, kinek példás élete utat mutathat nekünk is. Felelevenítettük a szent életét. Lámpást készítettünk a gyerekekkel, Szent Márton naphoz kapcsolódóan liba formájú süteményt sütöttünk együtt, a különböző fejlesztő játékaink is ehhez kapcsolódtak. Változatos technikákat alkalmazva dolgoztuk fel a hét témáját, melyet a jövő héten tovább folytatunk. A gyermekek lelkesen várják már a közös felvonulásunkat az iskolásokkal együtt, hírdetve a fény győzelmét a sötétség felett.
📷: Molnár Dóra

Babusgató

Október 12-én újból megrendezésre került a Babusgató foglalkozás, melyre a bölcsődés korú kisgyermekeket és szüleiket vártuk. Itt ölbéli játékokkal, mondókákkal, dalocskákkal ismerkedhettek meg a családok, melyekkel az anya-gyerek kapcsolatot is mélyíthetik a benne játszók. A játékos foglalkozást követően, kötetlen beszélgetésre került sor az óvodában dolgozó óvodapedagógusok, szülők közt.

Állatok világnapja

„Az állatok alapvető rendeltetése, hogy dicsőítsék Istent.” (Ézs 43, 20; Zsolt 148, 10)
Az Állatok világnapját Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünnepeljük. Így óvodánkban egész héten minden tevékenységi területünkben megjelennek az állatok. Vendégeink is érkeztek: Kammermann Péter tájegységi fővadász Lujzával a németvizslával és Szemessel a magyarvizsla-szerű vadászkutyával.
A Csiga-Biga Alapítványtól Rajczi Dóra Dióval, a terápiás kutyával érkezett. Szó esett a felelős állattartásról, az állatok segítő munkájáról is. A gyerekek nagy örömmel fogadták a kutyusokat.
📷: Molnár Dóra

Mihály-napi terményhálaadó

„Az Úr megad minden jót, földünk is meghozza termését” (Zsolt. 85, 13)
A Szent Balázs Katolikus Óvodában Mihály-naphoz kapcsolódóan terményhálaadó ünnepséget rendeztünk. Témahetünk befejezéseként József atya megáldotta a szép terményasztalunkat. A gyerekeknek lehetősége volt kipróbálni a szőlő darálását, préselését és kóstolhatták a friss szőlőlevet is. A program zárásaként vidám, szüreti mulatságon táncolhattak, melyhez a zenét a Danubia AMI zenészei biztosították.
📷: Molnár Dóra

Évnyitó

A Szent Balázs Katolikus Óvodában is megkezdődött a 2022/2023-as nevelési év. A szeptember hónap szokás szerint a kicsik befogadásával és a nagyobbak visszafogadásával indult. Az új kiscsoportosaink is örömmel ismerkedtek meg a montessori játékainkkal valamint óvodai udvarunk fejlesztő játékaival.
📷: Molnár Dóra