Szent Balázs

logo

Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Iskolai események

2023-24. tanév

Ovisuli VI. – 2024.04.09.

Végéhez ért az OVISULI programunk, a víz témakörét jártuk körbe az utolsó foglalkozáson.
Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan ellátogattak a programokra, októbertől áprilisig nagyon sok családdal, gyermekkel ismerkedhettünk meg.

Bűnmegelőzési képzés – 2024.03.09.

Bajáról egyedül a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola került be egy különleges programba. Az Országos Polgárőr Szövetség – a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet pályázata segítségével – lehetőséget kapott arra, hogy a megyei jogú városokban bűnmegelőzési képzést tartson diákok számára. Ez történt intézményünkben március 6-án, délután. A felsős diákjaink kiegészülve a negyedik osztályosokkal két helyszínen vettek részt ezen a programon. A tornacsarnokban Bozóné Sós Mariann (rendőr alezredes, kiemelt előadó a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa) beszélgetett a gyerekekkel különféle iskolán belüli és kívüli veszélyhelyzetekről. Az előadó közvetlen hangnemben, interaktív módon gondolkodtatta meg a diákokat, érintve többek közt a drogozást, a bántalmazást, a közlekedésben vagy az idegenekkel szemben előforduló veszélyhelyzeteket. Az udvaron pedig a Bajai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési munkatársa beszélt a gyerekeknek a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól, veszélyeiről, majd láthatósági mellényeket, egyéb közlekedéshez hasznos kellékeket is ajándékozott a diákoknak.
📷: Molnár Dóra

Ovisuli V. – 2024.02.21.

Ismét iskolát kereső nagycsoportosokkal telt meg a Szent Balázs. Az ELEMI c. OVISULI programsorozatunkon belül a LEVEGŐ volt most a téma. Amíg Anna néni izgalmas kísérleteket mutatott be a gyerekeknek a levegővel kapcsolatban, addig Zsuzska néni a szülőkkel beszélgetett az iskolánk pedagógiai módszereiről. A foglalkozás második felében tavaszt köszöntő táncokat jártak a gyerekek Gajdócsi Adriennel és Pencz Andreával, a Danubia AMI két pedagógusával.

Érseki mise – 2024.02.02.

Az idei Szent Balázs-napok utolsó napján, pénteken dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a szentmisét a Szent-József templomban, ahol Balázs-áldásban részesülhettek a tanulók és a megjelentek. Az egyházfő beszédében kiemelte, hogy a gyertya jelképe Jézusra utal, aki mint isteni fény világít. Az ünnep az iskolában folytatódott, ahol a diákkórus pedagógusokkal kiegészülve énekelt több szólamban – s egyben a szívekhez is szólva – dalokat a békéről. Felkészítőjük dr. Géczyné Pethes Eleonóra. Majd Tihanyi Hédi hatodikos diákunk előadásában hallhattuk Dsida Jenő: Krisztus című művét. Végül Biró Györgyi Anna beszéde következett. Az igazgatónő megemlékezett a Szent Balázs-napok idei fő irányelvéről: a gyermekeink lelki egészségének megóvásáról, a belső békénk iránti közös fáradozásról. Az ünnepélyes nap végén iskolánk felköszöntötte dr. Bábel Balázs érseket névnapja alkalmából.
A Szabadítónk hozza el számunkra a békét, kint is, bent is, szabadítson meg bennünket, a szorongásoktól, félelmektől, háborútól!
📷: Molnár Dóra

Rábl Színpad – 2024.01.29.

Az igazi kihívás: ADD MAGAD! – ezzel a címmel érkezett ma a Rábl Színpad előadásában egy különleges program iskolánkba. Dely Géza és két lelkes fiatal kísérője: Éber Kata és Tóth Dániel egyetemisták a színházpedagógia hatékony eszközeivel közelítettek meg igen komoly és fontos témákat a mai fiatalok életéből. A tanulók korosztályonként három csoportban érkeztek az előadásokra. A színészek több apró jelenetet fűztek össze, ahol a néző háromféle karakterrel találkozhatott különböző helyzetekben: lejáratás, hazugság, személyiségi jogok megsértése, verbális erőszak voltak a főbb csomópontok, amik köré épültek fel a konfliktusok. A kis történeteket belső monológokkal, a hallgatóság interaktív bevonásával, véleményformálással tették még izgalmasabbá. A remek félimprovizációs előadások után a gyerekek immár kis csoportokban tovább beszélgettek, gondolkodtak, ahol nagyon őszintén elmondhatták, mit éreztek, kivel tudtak azonosulni az előadás szereplői közül. A színészek ezekben a kis csoportokban moderátorokká váltak, s segítő kérdésekkel vezették a diákokat kimondani a nehezen megfogalmazhatókat. A legutolsó láncszemként egy relaxáló kézműves foglalkozás zárta le az előzőket, így az érzelmileg feszültebb előadás és beszélgetés kettőse után halk zenére alkothattak még a diákjaink a bennük gomolygó érzéseikből.
Mivel a beszélgetéseknél és az agyagozásnál igyekeztünk egy meghitt hangulatot megteremteni, így ott nem készültek fotók.
📷: Molnár Dóra

Farsang – 2024.01.25.

Farsangolt a „szentbalázs”. Csütörtökön már délelőtt királyok, pomponlányok, mesehősök üldögéltek a padokban, több diákunk már ekkor a jelmezében vidámította iskolánkat. Délutánra pedig szinte az összes gyermek maskarára cserélte a hétköznapi ruhákat, s a tornateremben egy közös nagy farsangot tartottunk. Sok-sok eredeti, kreatív jelmezt csodálhattunk meg, majd szendvics, szörp, sütemény várta tanulóinkat, ismét nagy köszönet a lelkes szülőknek! A táncoslábúak pedig nagyot mulatozhattak végül.
📷: Molnár Dóra

Szent Balázs napok – 2024.01.23.

Az idei SZENT BALÁZS-NAPOK központi témája: gyermekeink lelki egészsége.
Az első alkalmat kedden, január 23-án tartottuk, ahova meghívtuk – immáron többedszer – Hal Melindát, aki klinikai szakpszichológus illetve a Mathias Corvinus Collegium vezető kutatója. Melinda az internet árnyoldaláról, a TikTok és egyéb más oldalak veszélyes kihívásairól beszélt. Kora délután a 4-8. osztályos diákokkal találkozott, este pedig a szülőkkel, akik szép számban érkeztek, hiszen a téma több mint aktuális. Sajnos napjainkban a gyerekek nagy részét „beszippantotta” a virtuális világ, ami már az ún. kék fénytől kezdve veszélyes, de egészen a bullyingig, a depresszióig, az öngyilkosságig tud vezetni ez a sötét alagút. A tanulók lelkesen kapcsolódtak bele a beszélgetésbe, interaktív volt az előadás. A szakember bölcsességre intette őket, megbeszélve praktikákat, tanácsokat, hogyan tudnak ezektől távol maradni, hogyan tudnak segítséget kérni, másnak segíteni. Az esti alkalmon a szülők is őszintén meséltek nehézségekről, tehetetlenségről, de – hála a közös gondolkodásnak – remélhetőleg közelebb jutottunk a megoldásokhoz. A nap végén Dobra Balázs informatikusmérnök adott praktikus segítséget, ötleteket, hogy hogyan védjük, óvjuk gyermekeinket, milyen szűrőkkel lehetünk biztonságos internethasználók és felelősségteljes szülők.
A következő héten folytatódnak tovább az előadásaink.
📷: Molnár Dóra

Ovisuli IV. – 2024.01.17.

Elemi – Tűz
A negyedik OVISULI programunkat a TŰZ témaköréhez szenteltük. Anna néni egy mesés, tudományos előadással varázsolta el a gyerekeket, különböző érdekes kísérletekkel fedezték fel a tűz tulajdonságait. Zsuzska néni egy izgalmas akadálypályával készült, ahol szinte minden lángokban állt. A foglalkozás végén a gyerekek a valóságban is kipróbálhatták a tűz erejét, mindenki nyársat ragadott és megsüthette saját kürtős kalácskáját.
Míg a gyerekek a tűzzel barátkoztak, addig Bíró Györgyi Anna egy teára invitálta a szülőket, s közben megismerkedhettek az intézmény működésével.
📷: Molnár Dóra

Karácsonyi műsor – 2023.12.21.

„Jól jegyezd meg, amit elmondtam, mert olyan igaz, ahogyan te engem látsz, én meg téged. Nem gyertyák és nem lámpák, nem a Hold és nem a Nap, hanem Isten ereje nyithatja csak meg szemünket, hogy lássuk az Ő dicsőségét.”
Különleges, megkapó hangulatú műsorral szerepeltek diákjaink ezen a csütörtökön, Selma Lagerlöf: Szentséges éj című történetét adták elő kicsik és nagyok. Karácsonyhoz méltóan az előadás egyszerre volt egyszerű és magasztos, szívszorító és reményteli. „Az angyali kórus” dala után Bíró Györgyi Anna igazgatónő kívánt ünnepi beszédében minden gyermeknek és felnőttnek áldott karácsonyt.
„…hiszen az angyalok a boltozatos ég alatt röpködnek azóta is minden karácsony éjszakán.”
📷: Molnár Dóra

Karácsonyi pulcsik – 2023.12.20.

A karácsony szép ünnepébe egy kis mókát csempésztünk az idén. Szerdára egy vicces (csúnya?) karácsonyi pulcsis napot hirdettünk, így akinek kedve és pulcsija volt, csatlakozhatott. Sok kedves pillanatot örökített meg Molnár Dóra, íme egy kis válogatás.

Rorate – hajnali szentmise – 2023.12.18.

Van valami különös abban, amikor az ember még pirkadat előtt megáll a templom előtt, meglátja maga előtt a fényeket és belép a nagy fakapun. Remény és béke van odabent a karácsonyi hajnali szentmisén. Iskolánkból sok diák és szülő látogatott el erre a meghitt alkalomra, hogy együtt énekeljen, imádkozzon: „gyújts éjszakánkba fényt!”. A szentmise végén a gyerekek egymás kezét fogva közösen fohászkodtak.
A pirkadat fényének elérkeztével a tanulók és a felnőttek visszamentek az iskolába, ahol a szülők ünnepi reggelivel várták őket. Ez a nap ismét egy szép állomása volt az adventi időszakunknak.
„A nép, amely sötétben jár, nagy fényességet lát.” (Izajás 9:1)
📷: Major Kata

Adventi kézműves program – 2023.12.01.

Az adventi időszak mindig különleges iskolánkban. December elején egy külön délutánt, adventi kézműves foglalkozást szerveztünk Csorba Dávid iskolalelkész vezetésével és a Szent József Plébánia Karitász Csoportja segítségével. Advent első vasárnapját megelőző pénteken mindenki elkészíthette saját koszorúját, s emellett egyéb karácsonyi díszeket, képeslapokat, mézeskalácsokat is vihettek haza diákjaink. A programban intézményünk nagycsoportos óvodásai is részt vettek az óvónők irányításával. Köszönjük a szülők, nagyszülők tevékeny részvételét is!
📷: Major Kata

Bácska mesél – 2023.11.13.

A mesemondás és mesehallgatás élményét élvezhették a résztvevők a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola házi mesemondó versenyén.
Korcsoportonként az alábbi tanulók képviselik iskolánkat a városi versenyen:
1-2. évfolyam: Hodován Hunor (1.o.), Péter Ambrus Borsa (1.o.)
3-4. évfolyam: Goda Bíborka (4.o.), Kontra Szonja (4.o.)
5-6. évfolyam: Pittenauer Anna (5.o.), Hodován Rebeka (5.o.)
7-8. évfolyam: Csúri Lara (8.o.)
Szeretettel gratulálunk diákjainknak!

Jó Pásztor találkozó – 2023.11.11.

Vállalkozó kedvű hetedikes diákjaink részt vettek a Szent László ÁMK által szervezett JÓ PÁSZTOR TALÁLKOZÓN. Az idei program témája Szent Márton élete és munkássága volt. A jó hangulatú találkozón változatos elméleti és gyakorlati feladatokkal mérték össze tudásukat az érdeklődő iskolák tanulói. Köszönjük a közreműködő pedagógusoknak és atyáknak a jól sikerült rendezvényt!