Szent Balázs

logo

Képek intézményünk életéből

A feltöltés folyamatos, kérjük türelmüket

Iskolai események

2023-24. tanév

Bácska mesél – 2023.11.13.

A mesemondás és mesehallgatás élményét élvezhették a résztvevők a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola házi mesemondó versenyén.
Korcsoportonként az alábbi tanulók képviselik iskolánkat a városi versenyen:
1-2. évfolyam: Hodován Hunor (1.o.), Péter Ambrus Borsa (1.o.)
3-4. évfolyam: Goda Bíborka (4.o.), Kontra Szonja (4.o.)
5-6. évfolyam: Pittenauer Anna (5.o.), Hodován Rebeka (5.o.)
7-8. évfolyam: Csúri Lara (8.o.)
Szeretettel gratulálunk diákjainknak!

Jó Pásztor találkozó – 2023.11.11.

Vállalkozó kedvű hetedikes diákjaink részt vettek a Szent László ÁMK által szervezett JÓ PÁSZTOR TALÁLKOZÓN. Az idei program témája Szent Márton élete és munkássága volt. A jó hangulatú találkozón változatos elméleti és gyakorlati feladatokkal mérték össze tudásukat az érdeklődő iskolák tanulói. Köszönjük a közreműködő pedagógusoknak és atyáknak a jól sikerült rendezvényt!

Szent Márton-nap – 2023.11.10.

Az előző évekhez hasonlóan a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda megrendezte a Márton-napi felvonulást, idén azonban további tartalmat is kapott, jótékonysági sütivásárral egészült ki a rendezvény. Szent Márton példája, az önzetlen segítségnyújtás most az iskola és az óvoda szülői közössége által felajánlott apró és ízletes süteményekben volt jelen. Az árusításból befolyt összeget az iskola advent idején azon tanulói családja számára ajánlja majd fel, ahol jól jön a segítség. Bár az időjárás nem tette lehetővé, hogy a gyerekek lámpásaikkal felvonuljanak, a rendezvény mégsem maradt el. Az iskolát és a tornatermet mécsesekkel, fényfüzérekkel, lámpásokkal díszítették fel. Az egybegyűlteket Bíró Györgyi Anna igazgató köszöntötte. A teljes alsó tagozat énekkel, verssel emlékezett meg Szent Mártonról, Hartyányiné Gyulai Franciska pedig a szent életét ismertette a tornateremben összegyűlt kisebb tömeg előtt. A műsor végén a villanyokat lekapcsolták, világított a kis lámpások világítottak, amelyek Csorba Dávid iskolalelkész megáldott. A rendezvény a sütivásárral záródott, zsíros kenyérrel, forralt borral, baráti beszélgetésekkel.
 📷: Molnár Dóra

Floorball Diákolimpia – 2023.11.08.

Iskolánk adott otthont a II. és III. korcsoportos Floorball Diákolimpia kerületi fordulójának, melyen két csapatunk I. helyezést ért el, másik kettő pedig III. és V. helyezést. Gratulálunk nekik!
Továbbjutó két csapatunk:
Lányok: Goda Bíborka, Sztepanek Szonja, Nagy Zsófia, Koch Maja (4. osztály)
Fiúk: Bajtay László, Hajdú Dominik, Márics Mirkó, Sibalin Borisz, Szalai-Fejes Botond (3-4. osztály)

Futóversenyek – 2023. október

Az elmúlt hetekben több sportversenyen is indulhattak diákjaink.

Október 12. – Mezei futóverseny a diákolimpiai versenyrendszerben
Iskolánk ezen versenyen II., III., IV. korcsoportban indult fiú- és lánycsapatokkal, összesen 20 fővel a Türr István-kilátó környékén.
A II. korcsoportos fiúk csapatban a II. helyet szerezték meg (Bajtay László, Holpert Benett, Pittenauer Áron, Sibalin Borisz, Szabó Kevin, Gyuricza Donát).
Október 20. – Köztársaság Kupa Futóverseny
31 tanulónk indult ezen a sportrendezvényen II., III. korcsoportban. A nagyon erős és népes mezőnyben többnyire a középső harmadban értek célba versenyzőink.
A II. korcsoportban a fiúk csapatban a II. helyezést érték el (Bajtay László, Holpert Benett, Sibalin Borisz, Szabó Kevin, Gyuricza Donát)
Gratulálunk a helyezetteknek és minden sportolónknak további sok sikert kívánunk!

Ovisuli 1. alkalom – 2023.10.18.

Nagy érdeklődés kísérte az első Ovisuli programunkat, melyet Farkas Anna és Kelemen Zsuzsa leendő első osztályos tanítók tartottak. A foglalkozás középpontjában az ősz állt, melyet énekkel, dramatikus játékkal, mozgással és kézműves foglalkozással jártak körbe. A nagycsoportos óvodások nagyon ügyesek voltak, minden egyes feladatban remekül helytálltak.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért – 2023.10.18.

Iskolánk idén is csatlakozott az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez, mely szerint október 18-án világszerte gyermekek imádkoznak a békéért.

Magyar Diáksport Napja – 2023.09.29.

Pénteken rendhagyó napot tartottunk Fitos Roland testnevelő tanárunk vezetésével, délelőtt két órán keresztül a sporté volt a főszerep. A tornacsarnok megtelt diákokkal, ahol három különleges bemutató tekinthettek meg, ill. próbálhattak ki.
Először a Baja Kyo Dojo – Kyokushin Karate harcművészeti szakosztály tartott érdekes ízelítőt a tudásukból. Külön büszkék vagyunk Kákonyi Ildikó 7. osztályos diákunkra, aki most is bebizonyította, hogy kiemelkedően ügyes a sportágában, de ugyanez elmondható a már elballagott nővéréről, Kákonyi Adriennről is! A blokk végén tanulóink is kipróbálhatták az ütéseket, rúgásokat megfelelő védőfelszerelés mellett.
Ezután egy sokak által még nem ismert bemutató következett: a Dél Lovag- délvidéki szablyaharc egyesülete nyűgözte le a gyerekeket. Kristó Mihály, Gyulánszky Milán és kisfia: Milán Mór mutatta meg nekünk, hogyan is kell a szablyákkal helyesen bánni. A legkülönlegesebb ezekben a percekben az apa-fia egymásra figyelés volt és természetesen az a tisztelet, ami látható a sportolókon a sportáguk, a régi hagyományok ápolása iránt.
A délelőttöt a Golden Club Egyesület hip-hop táncosai zárták. Itt is felbukkant két diákunk: Goda Bíborka és Sétáló Hanna 4. osztályos lányok, akik a nagyobbakkal együtt mutatták be lelkesen ezt a modern sportot számunkra. Legvégül egy közös koreográfiát is tanulhattak az érdeklődők.
📷: Tihanyi Tamás

Terményhálaadó családi nap – 2023.09.22.

Csorba Dávid, iskolalelkész ötlete nyomán tavaly tapasztaltuk meg először, hogy valami csoda tud történni a templomkertben. A templom és a fák által bekerített kellemes területen igazi – régi ifjúsági filmeket idéző – remek hangulatú családi nap formálódott az idén is, szeptember 22-én, egy pénteki délutánon. Az őszinte ember bevallja, hogy bizony ezeken a délelőttökön átsuhan az elmékben, hogy jobb lenne már pihenni, a hétvégét elkezdeni, de ahogy az előző évben, így az idén is a nap végén többen megfogalmaztuk, hogy ez egy olyan különleges hangulatú, érzésvilágú program, hogy nagyon hálásak vagyunk, hogy részt vehetünk rajta.
Mi is történt, amitől ezt gondoljuk? A fotók tulajdonképpen magukért beszélnek, de mindenképpen elmondható, hogy a templom és a kertje megtelt élettel, igazi jó beszélgetések, nevetések, családok találkozásai jellemezték ezt a pár órát.
Ebben az évben a templomban egy rövid terményhálaadó áhítat indította a rendezvényt, ahol az őszi termések, gyümölcsök kavalkádja segítette a szívek ráhangolódását. Ezután sokszínű, érdekes programok várták a gyerekeket és szüleiket: fajátékok, ugrálóvárak, barkácsolások, sport, élő népzene, néptánc mellett egy különleges madárbemutató is színesítette a délutánt.
Az egyes osztályközösségek csoportokban főztek, sütöttek, a felnőttek borkóstolón vehettek részt.Egészen sötétedésig játszottak, falatoztak aprók és nagyobbak.
Reméljük, jövőre ismét részesei lehetünk ennek a programnak, ahol a templom, az iskola és a család egy különleges közösségben élheti meg, hogy: jó együtt lennünk!
📷: Gróf Péter

Tanévnyitó – 2023.08.31.

Gondolod, kerül életed útjába
Egyetlen gátló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike,
hidd el, ahol van, ott kell lennie.
(…)
S ha lelked az Istennel találkozott,
Utadba minden kő áldást hozott.
(Prohászka Ottokár: Kő az úton)
A fenti verset idézte Csorba Dávid, iskolalelkészünk intézményünk tanévnyitó miséjén, hiszen minden év új „kövei” is hasznunkra, áldásunkra válhatnak. Iskolánk több mint 160 diákja, szülők, pedagógusok töltötték meg a Szent József – templomot, hogy egy új „utat” kezdjenek el együtt. A Veni Sancte ünnepélyes gondolatai, közös énekei után a templomkertben nyitottuk meg az esztendőt.
Biró Györgyi Anna intézményvezető tanévkezdő gondolatai mellett tanulóink szavalatait hallgathattuk meg. Nagy sikere volt az első osztályos kisdiákok előadásának, akik bátran álltak ki a diákok közössége elé nyáron megtanult verseikkel.
Új kollégákat is köszönthettünk a 2023/24-es tanév kezdetén: Farkas Anna tanítót, fejlesztőpedagógust és Fitos Roland földrajz-testnevelés szakos tanárt. „Régi” kollégánk, Kéki Krisztina tanító, matematika szakosként a felső tagozaton gondozza az idei esztendőtől a tantárgyat.
Iskolánk tanévnyitó ünnepélyének legszebb mozzanatai közé tartozik a kapu-ceremónia. A Szent Balázs Katolikus Általános Iskola közösségéhez való tartozást hagyományosan jelképezi a templomkertben felállított és feldíszített kapu. A kapuig szüleik és testvéreik kísérik a kicsi gyermekeket, majd azon átlépve megkezdődnek a legkisebbek iskolás évei is.
📷: Molnár Dóra

Két oszlopos szöveg – 202x.mm.dd.

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Proin sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna. Cursus eget nunc scelerisque viverra. Sollicitudin tempor id eu nisl nunc mi. Lectus urna duis convallis convallis tellus id interdum velit. Iaculis urna id volutpat lacus laoreet non curabitur gravida arcu.
 
Morbi tincidunt augue interdum velit euismod. Posuere morbi leo urna molestie at elementum eu facilisis. Feugiat nibh sed pulvinar proin gravida. Arcu felis bibendum ut tristique et egestas quis ipsum suspendisse.
Ultricies mi quis hendrerit dolor magna eget est lorem ipsum. Curabitur vitae nunc sed velit. Arcu dictum varius duis at consectetur lorem. Faucibus interdum posuere lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Fermentum odio eu feugiat pretium nibh ipsum. Metus aliquam eleifend mi in nulla. Id consectetur purus ut faucibus pulvinar elementum integer enim neque. Mauris nunc congue nisi vitae suscipit tellus mauris. Ultricies mi eget mauris pharetra et ultrices. Id eu nisl nunc mi ipsum faucibus. Eget sit amet tellus cras adipiscing enim eu turpis egestas.